Skip to content

LOJİSTİK 4.0

‘’Sunumunuz ne kadar muazzam olursa olsun mutfaktaki aşçınız işi bilmiyorsa birkaç sıçrayıştan sonra burnunuzun üzerine çakılırsınız’’

Bugün çok kıymetli Prof. Dr. Okan TUNA Hocamızın daveti üzerine DEÜ. Denizcilik Fakültesi içinde gerçekleşen Lojistik 4.0 ana temalı Türkiye için Lojistik stratejileri konferansına katıldım.

 Genç dinamik inanmış insanları bir araya toplayacaksın ve birbirinden kıymetli akademisyenler tarafından eğiteceksin adına da Lojistik 4.0 diyeceksin, teknolojiyi kullanacaksın inovasyon yapacaksın en başından yazdığım dünyanın en güzel yemeğini sunmak için her türlü algoritmaya sahip olacaksın gerçekten harika gençlerimizle, hocalarımızla ve tüm katılımcıların aktarımlarıyla gurur duydum, bizde rakiplerimizle birlikte Lojistikte 4.0 bir hayli yol almışız.

Gelin görün ki bu vitrin kısmı yani sunum tarafı birde bunun üretim ayağı yani mutfak kısmı var işte burası tam bir muamma…

Türkiye’ de birçok dışarıdan devasa görünen şirket aslında atölyeden gelmiş zihniyetini değiştiremediği içinde dünya devi olmak yerine Kobi olarak hayatına devam etmeye mahkûm olmuş yapılardan ibaret.

Lojistik kısmında 4.0 konuşacaksınız üretiminiz 2.0 düzeyinde bile değil neden mi.? MRP yani malzeme ihtiyaç planlaması, ERP yani Enterprise Resource Planning, Yalın üretim gibi konuları üst üste koyduğumuzda üretim teknolojinin neresinde konuya çalıştığınız şirketin deposundan işe başlamanızı tavsiye ediyorum, bir çok ürünün stok kodu yok aynı ürüne birden çok stok ismi verilmiş ürettiğiniz ürünün reçetesi yok proses, ham madde, yarı mamul nedir personel bilmiyor yada bilmek işine gelmiyor hal böyle olunca maliyet hesaplaması yapılamıyor yılın başı ve sonu gelir gider aradaki kalan kâr Allah bereket versin, stok devir hızı stok maliyetleri işçilik maliyeti işletme giderleri amortisman bedeli bunları bilemezsen işletmene ne kadar yatırım yaparsan yap üretimde geldiğin nokta 2.0 geçmez geçemez…

 Ben anlamakta zorluk çekiyorum birisi bana anlatabilir mi şirkete NETSİS yazılımı alacaksınız bilgisayar programcınız size kolaylık olsun diye ara yüz program yazacak WMS satın alacaksınız ama işlemlerinizi yarı manuel olarak sürdüreceksiniz Bu aralar KYS konusunda ciddi sesler çıkmaya başladı peki nerede kağıt üzerinde tatbikî ürün izlenebilirliğinden tutunda bir çok konuda maalesef sınıfta kalıyoruz sebebi nedir peki ucuz iş gücü yetersiz personel piyasa şartları yani merdiven altı ile rekabet edememek hal böyle olunca şirketler her sene büyümüş gibi oluyorlar lakin büyüyorlar mı, şişmanlıyorlar mı belli değil.

Türkiye’de kalkınmak istiyor dünyada üretimimizle söz sahibi olmak istiyorsak meslek belgelerimiz değil meslek okullarımız olmalı tıpkı bugün Denizcilik Fakültesindeki Hocalarımızla öğrencilerimizle gurur duyduğumuz gibi yoksa yapay zekâ gelir ve ekmeğimizi elimizden alır bize ne mi kalır ya devlet bize karın tokluğuna yetecek kadar ödenek çıkartır ya da…

Sevgiyle kalın…

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir