Skip to content
Güncelleme

Güncelleme

Ülkelerin Şehirlere Yatırım Nedenleri

Bir Türkiye gerçeği daha, ilgili ilgisiz onlarca Volkswagen neden Manisa’yı tercih etti yazısı kaleme alındı?

Yazımızı güncelleme gereği duydum, bilindiği üzere ortada yatırım yok, hal böyle olunca hocanın dediği gibi yorgan gitti kavga bitti.

Bugün yine içimiz kan ağlıyor, Vatan uğruna şehadet şerbeti içen Ana kuzularına selam olsun, ne demişti koca yürekli şair… Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

WV yatırımını neden askıya almıştı hatırlıyorsunuz değil mi? Haritayı ve bugün yapılan açıklamayı olduğu gibi sizlerle paylaşıyorum, taktir ve yorum sizlerin, benim tek diyebileceğim 1 Mehmet’in bir damla kanına dünyayı verseler ne yazar.

“Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde İdlib’de şiddeti ve insani krizi sonlandırmak amacıyla görev yapan kahraman askerlerimize yönelik hain saldırıda şehit olan evlatlarımıza Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaşanan saldırıya misliyle mukabele edilmiş; düşman hedefleri derhal ortadan kaldırılarak, şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır.

Dikkat ederseniz dünya devi Türkiye için yatırıma geliyor biz Manisa ’yı tartışıyoruz, sizce bu yatırım da bir oyundan ibaret miydi?

Şirketlerin tek kuruluş amacı vardır oda kar etmek bu hedefe ulaşmak için ekip ruhu olan ve stratejik alt yapısını oluşturan kuruluşlar yarınlara sağlam adımlarla yürürken, bilindiği üzere bunu beceremeyen dünya devlerinin sadece isimleri kaldı hatta isimleri unutuldu.

Volkswagen dünya devletlerinin verdiği en avantajlı imkanlar arasında bizi tercih etti ne mutlu, bu projeyi ülkemize kazandıran herkese öncelikle sonsuz teşekkürler diyorduk ki WV barış pınarı harekâtı nedeni ile yatırımını askıya aldığını açıkladı, sonrasında 1.4 milyar dolarlık yatırım puf, buhar oldu uçtu, gitmesi çokta umurumuzda olmadı, acilen yerli milli bir otomobil üretim serüveni ile gündemimiz her zaman olduğu gibi değiştirildi, yani dün yine dünde kaldı.

Bizler Türk halkı olarak eleştiri yapmayı bile beceremiyoruz, fitne, fesat, haset her türlü entrika diz boyu bizlerde.

Pe ki Manisa yöneticileri ne yaptılar da isimlerinden bu kadar bahsettirdiler bu yatırımları nasıl Manisa’ya çekmeyi başardılar gelin bunu tartışalım diyecektim, yatırım olmayınca tartışmada ortadan kalkmış odu.

WV bir kenara bırakalım, aslında Manisa taktir edilmeyi hak eden bir şehir.

Dünyanın en büyük belgesel kanalı olan National Geographic efsanevi Mega Fabrikalar belgesel serisine ilk giren Türk fabrikası olan Vestel City bünyesinde barındırıyor https://www.natgeotv.com/tr/mega-fabrikalar-vestel,

Vestel deyince 1 milyon m2 arazi 20 bin çalışan 140 ülkeye ihracat ve bu dev yatırıma güvenmeyen Türk halkı geliyor aklıma.

Devasa bir yatırım

Manisa’yı sadece Vestel ile gündeme taşımak koca şehre haksızlık olacaktır, Manisa aslında kocaman bir fason şehri, her türlü talaşlı imalat üzerine fason işçiliğin yapıldığı İzmir’ e yakın olması sebebi ile iş ve iş gücünü bünyesinde bulunduran yatırımları üzerine çekip kendisini her gün güncelleyen harika bir şehir.

İlçelerine uzaklığından bile yakın Manisa nasıl oldu da İzmir’i bu denli geride bıraktı sorusunun cevabını siyasete taşıyanlar için diyecek bir sözüm yok desem de aşağıda yazacağım.

Uzun yıllardır İzmir’ de yaşıyorum bir dünya yatırım merkezi olması gereken şehir adeta bir kasaba sizce neden?

Devlet yönetiminin siyasi görüşlerinden dolayı koca bir şehri cezalandırması mı?

Devleti bahane eden yerel yönetimin beceriksizlikleri mi?

İzmir’ in coğrafi konumu bugüne kadar neden kullanılmadı?

Sanayi Şehri olabilirdik.

Kültür şehri olabilirdik.

Lojistik şehri olabilirdik.

Tarım şehri olabilirdik.

Dünyanın gözü üzerimizde olabilirken nerede hata yaptık?

Bir tarafta Siyaset diğer tarafta menfaat.

Sizce İzmir’ de yaşayan bizlerin hiç mi suçu yok?

Gelelim Türkiye ve Dünya gerçeklerine.

Dünyanın son 50 yılına bakacak olursak ekonomisini büyüten ülkelerin ortak özelliği üretim ve istikrar olurken biz istikrarsızlığı seçip ürettiklerimizden bile neden vazgeçtik?

Bana Angola’nın harita üzerindeki yerini kim gösterebilir?

Dikkat ederseniz Çin, Kore, Tayvan gibi ülkelerden bahsetmiyoruz peki neden Angola?

Sizce’de İzmir’ i andırmıyor mu?

Portekiz tarafından sömürülen bir sahil ülkesi olan Angola İzmir gibi sahile sahip ve sahilini çok güzel kullanıyor, toprakları az olmasına rağmen üretim yapıyor, Turizm gelirleri ekonomisini yükseltmesine sebep oluyor, ülkeyi yenilerken dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Angola her geçen gün yaşam kalitesini artırmaya devam ediyor.

Bir başka benzer ülke Hollanda’yı ele alalım mesela ne yaptılar’ da bisiklet ülkesi olmayı başardılar?

 Fotoğraf: inhabitat.com

1973 yılında Hollanda petrol krizine giriyor. 3 milyon araca sahip Hollanda’da halk benzin bulamaz hale geliyor, hükümet kemer sıkma politikası gereğince halkın araç kullanımını azaltma yolunda önlemler alıyor, tabi ki konu sadece benzin değil konunun öncesi ve sonrası var.

Mesela İzmir olarak yeşil kargo çalışması neden yapamadık, PTT eski yıllarda başlatmış olduğu sonrasında geliştirilemediği için unutulan bisikletle dağıtım sürecini İzmir’de hayata geçirmek için neyimiz eksik?

Durun kendinizi yıpratmayın ben cevap vereyim siyasi zihniyetimiz eksik, koltuğa oturan koltuğu ısıtana kadar iki yıl geçiyor, tam alışıyor bedel borcu bitti derken yeni bir seçim gündeme gelince sonuç kaçınılmaz oluyor, dün neyse yarında o.

Sonuç olarak İzmir için.

Denizimizi ve Limanlarımızı kullansak ticaretimiz artıp turist gemileri limanlarımızı doldurmaz mıydı?

Lojistik şehri olsak dünya ipek yolu haritası baştan çizilmez miydi?

Topraklarımızda Tütün, İncir, Üzüm, Zeytin üretimlerini artırsak işsiz gençlerimiz iş bulmaz mıydı?

Talaşlı imalat üzerine ihtisas yapsak Dünya ülkelerine Fason üretimimiz artmaz mıydı?

Hatta markalaşmış ürünlerimiz olmaz mıydı?

Mobilya üzerine birçok fabrikamız var dünya mobilya şehri olamaz mıydık?

Serbest bölgenin avantajları ile dünya devlerinin cazibe merkezi olamaz mıydık?

Saymakla bitmeyecek şehir İzmir köy bile olamıyor, bilindiği üzere dünya üzerinde otantik yapısı bozulmayan köyler revaçta.

Bu saydıklarım dışında daha birçok şey konuşulabilir bunlar olsaydı kazanan sadece İzmir yönetimi ya da halkımı kazanmış olacaktı?

Elbette hayır kazan Türkiye olacaktı, o yüzden siyaseti futbol takımı tutar gibi yapmayın konuyu ‘’VAR’ a taşıyın tekrar, tekrar irdeleyip üzerine vicdanınızla yorum yapın, tabi ki vicdanınız yanlı değilse.

Beğenmiyorsan git geyiği kimse yapmasın gitmek kolay önemli olan kalıp sahip çıkmak, hadi hangi partiden olursanız olun İzmir ‘imize sahip çıkalım, kim bilir belki de dün olduğu gibi Türkiye ’nin kurtuluşu yine İzmir’den başlar.

Başın Sağ olsun Türkiye’m.

Sevgiyle kalın

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir