Skip to content
Sağlık İşletmelerinde Lojistik Çalışanları ve Lojistiğin Önemi

Sağlık İşletmelerinde Lojistik Çalışanları ve Lojistiğin Önemi

Lojistik veya lojistik yönetimi denince ilk aklınıza gelenleri bir düşünün ve şimdilik bir kenara bırakıp farklı bir pencereden lojistik mesleğinin sağlık işletmelerinde, sağlık lojistiğinde ki yerine biraz göz gezdirelim.

Hastane, hastanede ki ürünler, hastane süreci denildiğinde ilk aklınıza gelenler sanırım çoğumuzun hatırladığı ile aynıdır, Doktorlar, Hemşireler, sekreterler, temizlik görevlileri, güvenlik görevlileri acil servisten tanıdığımız serumlar, spreyler, sedyeler, alçılar, adını bilmediğimiz ötüp duran cihazlar vb. materyaller ve insan topluluğu kısacası.

İşte bu tanımları değiştiren covıd-19 salgını bize sağlık sektöründe neleri öğretti gelin beraber inceleyelim;

Covıd -19 pandemi döneminde sağlık işletmesi nedir, hastane nedir sorularında ki belirsizliği ciddi anlamda bireyleri bilinçlendirmiştir.

Örneğin;

Entübe Nedir? ,Ekstübe nedir? Solunum Cihazı (ventilatör) nedir?  Laringoskop nedir?

Hastalık kuluçka dönemi nedir?

Sizde fark ettiniz mi sorular aynı bireylerde ki öğrenim sonrası bilinç farklılıklarını, aynı soru farklı iki cevap bana modern felsefenin öncülerinden  René Descartes’ın ’Düşünüyorum, o halde varım’ sözünü aklıma getiriyor, başımıza gelinmesini istemediğimiz olayları hızlıca öğrenebiliyormuşuz.  

Bu süreçler yaşarken lojistik mesleğimizin sağlık çalışanları, lojistikçilere değinmeden geçemeyeceğim.

Sağlık işletmelerinde ki tedarik zincirinin kopmaması için 7/24 saat çalışan sağlık lojistiği çalışanları, sevgili okuyucular arasında lojistik mesleğine yeni başlayanlar ya da mezun olanlar içinde yararlı olacağına inandığım bilgi ve tecrübelerden bahsetmek isterim.

Sağlık işletmeleri bütçelerinin önemli sayılacak bir bölümünü çeşitli lojistik faaliyetlere aktarmaktadır, sağlık kuruluşları açısından lojistiği iyi bir şekilde anlaşılmasının önemi çok kıymetlidir, bu nedenle sağlık sektörü tedarik zincirinin karmaşık daha derinlemesine ve incelenmesi gereken bir yapıya sahiptir.

Karmaşık yapı dememde ki en önemli faktör içerisinde yemek, temizlik, çamaşırhane, sağlık turizmi nedeni ile hasta taşımacılığı, konaklaması gibi pek çok hizmeti kapsadığındandır.

Lojistikçi olarak üstümüze düşen çok önemli işler mevcuttur,  özellikle yalın yönetim olarak idare ettiğimiz depolarda, işletmenin zararını minimum kârlılığını da arttırmaya yöneliktir çalışmalarımız  e peki sağlık lojistiğinde çalışırsam pratikte ve derste öğrendiklerim ne olacak?

Sorusunu lojistiğe yeni başlayan ya da yeni mezunlardan duyar gibiyim, öğrendiğinizin çoğu pratikte tabii ki olacak ancak tek farkınız okuldan mezun olup, pratikten mezun olunmayacağını bilmeniz, yeni gelişen teknoloji otomasyonların sağlığa yön vermede ki yeri ve önemi çok farklıdır, insan anatomisinde işin içine kattığımızda bir sağlık lojistiğinde öğrenmenin keyfini çıkaracaksınız.

Sağlıkla, Sevgiyle Lojistikle kalın.

2 Yorumlar

  1. Sağlık bir derin kuyu Lojistik ayrı derin bir kuyu. Baktığımızda Sağlık Hizmetlerinde çalışanda Lojistikçi, Lojistikte çalışanda aslında bir Sağlık çalışanı. Hiç dikkat ettiniz mi; “Neden ameliyatlar hep eksi katlarda yapılır?”. Neden hep medical ürünler, malzemeler, ekipmanlar eksi katlarda depolanır, stoklanır, saklanır? Peki hiç merak ettiniz veya hiç araştırdınız mı; “Neden hep Hastaneler şehirlerin en uç, en yüksek ve/ya tam tersi alt yapıya yani kanala ve/ya kanalizasyona en yakın yere yapılır?”. Ve bundan dolayı küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu yağışlarda alt yapı sorunlarından kaynaklı kanalizasyonlar tıkanır, lağımlar taşar ve hastanelerin hepte gider bodrum katlarını vurarak tüm burada depolanan muhafaza edilen medical ürünler, ekipman ve teçhizat çöp olur, ekonomik ve maddi olarak darbeler yenir… Bu sebeple bir çok ameliyatlar operasyonlar iptal olur. Her bir lojistikçi sağlıkçı olabiliyor ancak her bir sağlıkçı, bu hastaneleri yönetenler ve inşaatına onay verenler lojistikçi olamıyor.
    Bu kısa notumun yazıya ek destek olabilmesini umuyorum. Burada vurgulamak istediğim aslında; “Doğru depo tasarımı, doğru depolama yöntemleri ve doğru yönetim şekilleri”.
    Sevgilerimle.

    • Gürkan bey harikasınız, Düşünelim hatta bununla alakalı yayın yapalım.


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir