Skip to content
Süreç Yönetimi

Süreç Yönetimi

Tedarik Zinciri

Dünya’da Tedarik zinciri sekteye uğramış durumda Covıd 19 döneminde yaşadıklarımız dünyanın şirazesinin kaydığını gözler önüne serdi. İnsanoğlu bir kere daha çip krizi ile ham maddenin önemini anlamış gibi olsa da dün yaşadıklarımız yarınların habercisi gibi. Joe Biden;  Long Beach Limanı ile bitişiğindeki Los Angeles Limanı için 24 saat çalışma kararı almış olsa da Tedarik zincirinin bir halkası olan üretim ve depolama doğru planlanmadığı taktirde limanların 24 saat çalışması mutlaka sekteye uğrayacaktır.
Unutmayalım üretmezsek, sevk edemeyiz…

Son zamanlarda detayları kaçırıyor yani bütünü görmemekte ısrar ediyor olabilir miyiz? Hadi gelin kendisinden sıkça söz edilen çip krizine birazcık değinelim. Aslında Çip denilen şey üzerinde bilgi akışını sağlayan bir iletişim aracı kendisi çok küçük olsa da verdiği komutlar büyük olmalı ki kocaman arabaların, iş makinelerinin, uçakların, tren ve gemilerin, cep telefonlarının ve hayatımızda olmazsa olmaz birçok dijital nesnenin üretimini sekteye uğratıyor. Fransız araç üretim devi çip krizi nedeniyle bu yıl 500 bin araç üretemeyeceğini şimdiden açıkladı bu açıklama ile üretimin küçüleceği fiyatların artacağı ve bazı insanların işini kaybedeceğini anlamak çok zor olmasa gerek demek ki neymiş sadece araba üretmek ile bir yere varamıyormuşuz, tedarikçilerimizi, paydaşlarımızı, çalışanlarımızı geliştirmezsek başarısızlık kaçınılmaz oluyormuş. En zayıf halkanız kadar güçlüsünüz sözünü ilaveten neyiniz eksikse siz ona muhtaçsınız sözünü de eklemekte yarar görüyorum.

Konu hazır üretim ve teknolojiye gelmişken her zaman sorduğum o soruyu gelin yineleyelim. Süreçlerinize ne kadar hakimsiniz? Üretim başta olmak üzere teknoloji hayatımızın baş köşesindeki yerini almış gibi gözükse de dijitalleşmek isteyen firmalar yazılım konusunda endişe duyduklarını dile getiriyorlar.

Dijitalleşmek için yapılması gereken en önemlisi önce siz sürece inanacaksınız.

Sonra personelinizi bu sürecin sonunda işlerin kolaylaşacağına razı edeceksiniz.

Tedarikçi ve müşteriniz başta olmak tüm paydaşlarınızı oyuna dahil edeceksiniz.

Sizi çok iyi anlayan bir yazılım firmasını bulup istediklerinizi önce kâğıda dökeceksiniz sonra yol haritanızı belirleyerek yazdıklarınızı dijitalleştireceksiniz.

Biraz karmaşık gibi gelebilir lakin ben dijitalleşeceğim demekle bu işlerin olamayacağını dijitalleşmenin bir ekip işi olduğunu bu işe sadece para yatırmakla başarılı olunamayacağını işi sahiplenmezseniz paranızın ve zamanınızın çöp olabileceğini kısaca anlatmaya çalıştım.

Gelişim yolculuğuna çıkmadan önce plan yaparsanız ‘’Zaman yönetim’’ süreç aşamasını geçmiş bir basamak çıkmış olursunuz. Gelişim yolculuğumuzda E-Ticaretin ve Teknolojinin geldiği bu noktada en önemli unsurun zaman olduğunu hepimiz yaşayarak deneyimledik.

Madem konu zamana geldi oldum olası kargo teslimatlarında anlatım bozukluğu olduğunu düşünenlerdim, oysa kargo firmalarının sisteminde şöyle bir uygulama olsaydı;

-Ultra acil (Param var hemen ışınla)

-Çok Acil (Ne yapalım kargo parası neyse ödeyeceğiz akşamüzeri olmadı en geç sabah bende olsun)

-Acil (Lütfen kargo parası çok olmasın ertesi sabah teslim olmasa da akşam ben şubeye gelir alırım)

-Sağlam, sağlıklı ve taahhüt ettiğiniz zamanda getirin de gerisi mühim değil. (Kargo Parasını ben ödeyim ama ürünün içinden alın siz ödemiş gibi yaparız size bırakıyorum ne zaman isterseniz teslim edersiniz.)

Ben ısrarla teslim şekillerinin bu şekilde olması gerektiğini savunanlardanım.

Konu hız olunca Depo yönetimi inanılmaz önem arz ediyor, peki hız önemli değilse Depo yönetimi önemini mi yitiriyor?

Aslında Depo Yönetim Sistemleri ile işlerin kolaylaşacağını hepimiz biliyoruz.

Sadece şirketinize sistem almak sizce yeterli mi sorusunun cevabı aslında çok basit, sistemi kullanacak her şartta insan olduğuna göre sisteme yaptığınız yatırımların çöp olmasını istemiyorsanız lütfen insana yatırım yapınız demeye devam ediyorum.

Konu depo olunca söyleyecek çok sözümüz oluyor taktir edersiniz ki 25 yıldır sektörün içinde görmediğimiz duymadığımız şey kalmadı.

Linkte https://youtu.be/O7RWpLKj_ms Kısa bir video bulunuyor lütfen orada bulunan sorulara cevap vermeye çalışınız olurda ihtiyaç duyarsanız lütfen bana ulaşınız, Gelip 3. Göz olarak bir çayınızı içip işletmenizin gerçek ihtiyacını belirleyelim sonrasında size raporlama yapalım yeni yıl aslında işletmeler için en güzel başlangıç noktası.

Bu süreç özellikle üretim yapan firmaları, E-Ticaret firmalarını, küçük ve büyük işletmeleri yakından ilgilendiriyor unutmayın biz sadece size sizin bildiklerinizi ve gördüklerinizi anlatacağız tek fark uzman gözüyle gördüklerimiz sizin görüp görmezden geldikleriniz olabilir.

Yazının sonuna birazcık reklam aldım ama idare edersiniz artık 🙂

Dip not; Duymaktan hoşlanmayacağınız şeyleri raporlayacağımız için kendinizi hazır hissetmiyorsanız lütfen aramayınız.

Saygılarımla…

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir