- Recep Koca
- Mayıs 7, 2020
- 00:34
- 3 Yorum
YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALARI
ARKAS Lojistik A.Ş
Çevresel kaygıları ön planda tutan şirket, yeşil lojistik uygulamalarını hayata geçirmektedir. Yeşil lojistik kapsamındaki faaliyetleri şu şekildedir:
-Şirket limanlarında sağlık emniyet çevre departmanı kurulmuştur.
-Şirket bünyesinde atık su arıtma tesisi kurulmuş ve evrensel endüstriyel her türlü atığın, yönetmeliklerce belirlenen standartlara bağlı olarak arıtılarak alıcı ortama bırakılması sağlanmıştır.
-Atıklar, geri kazanım yada bertaraf yöntemiyle çevreye zararsız hale getirilmektedir. Tehlikeli atıklar da lisanslı firmalara verilerek yönetmelikler dahilinde bertaraf edilmesi sağlanmaktadır.
-Atık motor yağlarının,çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi amacıyla PETDER (Petrol Sanayi Derneği)’e teslim edilmektedir.
-Şirket tarafından doğal kaynak tüketim değerleri düzenli olarak ölçülmekte ve bu değerlerin en aza indirgenmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
-Elektrikli vinç kullanımı projesi ile şirketin enerji maliyetleri dörtte bir oranında azaltılarak enerjinin de daha verimli kullanılması sağlanmaktadır.
-Şirket gemileri, ‘economic speed’ denilen hızla çalıştırılmakta ve böylelikle gemi başına günlük 20 tonluk yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.
CEVA Lojistik A.Ş.
Otomotiv, teknoloji, sanayi ve havacılık uzay, enerji, sağlık gibi sektörlerde hizmet veren şirketin yeşil lojistik kapsamındaki faaliyetleri şu şekildedir:
-Şirket tarafından belli aralıklarla sürdürülebilirlik raporları hazırlanmaktadır.
-Şirketin, kalite yönetimi ve çevresel açıdan uygunluğa dair sertifikaları bulunmaktadır.
-Dünya genelinde 3 487 000’den fazla geri dönüşebilir ambalaj malzemelerinin kullanılmaktadır.
-Karbondioksit salınımını azaltmak amacıyla başlatılan girişimler sonucunda 2014 yılı itibariyle emisyon oranında 52 700 tondan daha fazla azalma sağlanmaktadır.
-Organizasyon yapısını çevresel konularda eğiterek istihdam edilen personelin yeşil bakış açısını güçlendirmektedir.
Yönetişim anlayışına önem veren şirket, şirket devlet müşteri ilişkisini güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır.
-Müşterilerine sunduğu Tüketici Memnuniyeti Anketi ile şirketin çevresel, sosyal ve ekonomik yaklaşımını tüketiciler gözünden görebilmektedir.
DHL Supply Chain
Şirketin temel sektörleri ise yaşam bilimleri ve sağlık, teknoloji, enerji, otomotiv ve mühendislik ve üretim sektörleridir. Şirketin yeşil lojistik kapsamındaki faaliyetleri şunlardır:
-Şirketin ‘Go Green’ kapsamındaki stratejilerinden biri, 2020 yılında karbon salınımını yüzde 30 azaltmaktır.
-Optimize taşıma yolları, alternatif taşıtlar, enerji etkin depolar ile malların taşınması ve saklanması sırasında zararlı karbondioksit gazı salınımlarının çevre üzerindeki etkileri azaltılmaktadır.
-Ayrıntılı karbon raporları hazırlanarak gaz salınımı açısından müşterilerin nerede durdukları gösterilmektedir. Lojistik sektöründe çevreyi en çok karbondioksit gazı salınımlarının etkilemesine rağmen metan ve nitrojen oksit gibi diğer sera gazlarının salınımları hakkında da bilgi verilmektedir.
-Yeşil optimizasyon hizmeti ile iyileştirme alanları saptanmakta ve sera gazlarının salınımlarını azaltma yolları bulmak için müşterilere yol gösterilmektedir.
-Kaçınılmaz olarak salınan gaz miktarını telafi etmek için ‘İklime Etkisiz’ hizmetler sunulmaktadır. Bu kapsamda gönüllü salınım takas sistemlerine katılarak seçilmiş projelerden karbon puanı satın alarak salınım düşürülmektedir.
-Tüm tesisler için ISO 14001 belgesi almak amacıyla ön çalışmalar yapılmaktadır.
Automatic Meter Reading (AMR) yani otomatik sayaç okuma sistemine geçmeyi düşünen şirket, böylelikle tüm tesislerde anlık elektrik tüketimlerine ulaşarak saatlik,günlük ve aylık tüketim oranlarını kayıt altına alarak karbon ayak izi salınımını daha görünür kılmayı amaçlamaktadır.
Ekol Lojistik A.Ş
Sektörlere göre cironun dağılıma bakıldığında %34 otomotiv, %17 tekstil, %17 endüstri, %7 sağlık, %5 perakende, %5 FMCG ve %17 diğer sektörlerin oluşturduğu görülmektedir.
Şirketin yeşil lojistik kapsamındaki faaliyetleri ise şunlardır:
-Karbon salımını en aza indirgemek amacıyla 2008 yılında blok tren projesi geliştirilmiştir. Bu şekilde her bir gidiş dönüşte karayolunda 7.000 km kat eden malların yolculuk süresi 2.000 km’ye düşürülmüştür.
-2010 yılında WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Yeşil Ofis Programı’na katılan Ekol, bu sayede elektrik ve su tasarrufu sağlamakta ve aynı zamanda atık yönetimi uygulamaları ile şirket faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel zararı en aza indirgemeye çalışmaktadır.
-Filo Yenileme Projesi kapsamında Avrupa ve Türkiye’de taşıma yapan araçlar, EURO 6 Emisyon standartlarındaki çekicilerle değiştirilmiştir.
Maersk Line
Taşımacılıkta 100 yıllık bir geçmişe sahip olan şirketin dünya çapında 100.000 müşterisi bulunmaktadır.3.400.000 konteynır ile lojistik hizmeti yürüten şirketin 600’ün üstünde gemisi bulunmaktadır. Şirket,sürdürülebilirlik kapsamında pek çok faaliyete de imza atmaktadır. Bunlardan biri de yeşil lojistik faaliyetleridir. Bu kapsamdaki faaliyetleri şunlardır:
-Yeşil stratejiler oluşturmak için tüm lojistik süreçler ölçülebilir hale getirilmiştir. Bu kapsamda gemilerin karbondioksit salınımları rahatlıkla ölçülmektedir.
-Şirketin en önemli stratejilerinden birini, gemilerden salınan sülfür, karbondioksit ve diğer zehirli gazların azaltılması oluşturmaktadır.
-2000-2002 yılları arasında karbondioksit salınımını yüzde 8 oranında azaltılmış, 2007-2010 yılları arasında ise bu oran yüzde 10’a çıkarılmıştır. Şirketin 2020 hedefi ise karbon salınımını yüzde 25 azaltmaktır.
-Konteynır gemilerin hızı, 24 knottan 18 knota indirilerek yakıt ve karbondioksit salınımında gemi başına yüzde 14’lük bir düşüş sağlanmıştır.
-Şirket, Triple-E adı verilen ve dünyanın karbon salınımı en düşük gemilerinden kullanmaktadır.
Mars Logistics A.Ş.
1998 yılında kurulan ve Türkiye kökenli bir şirket olan Mars Logistics A.Ş.,
faaliyetlerini çevreye duyarlı bir şekilde yerine getirdiklerini söylemektedir. Şirketin yeşil lojistik kapsamındaki uygulamaları şunlardır:
-Çevreye daha az zarar veren Euro 6 motorlu otomatik şanzımanlı araçlardan oluşan 500 adet filoya sahiptir.
-Lastik filo yönetim sistemiyle daha uzun ömürlü lastikler kullanılarak akaryakıt tüketimi azaltılmaktadır.Atık lastik sayısı ile birlikte karbondioksit salımı da azaltılmaktadır.
-Şirket faaliyetlerinden oluşan atıklar, yine şirket bünyesinde bertaraf edilmektedir. Ambalaj atıkları ise geri dönüşüme verilmektedir. Atık sular ise deşarj edilerek şehir kanalizasyon şebekesine bırakılmaktadır.
-Karayolu taşımacılığına göre yaklaşık %75 daha az karbon emisyonu sağlayan 2012 yılında hayata geçirdiği intermodal taşımacılık sistemi ile şirketin, 2013 yılı boyunca toplam 971.509 adet ağaç, yani 2.428 hektar orman kurtardığı belirtilmektedir (Tasarruf edilen emisyon miktarı 21.373.212 kg CO2)
-2013 yılında Sürdürülebilirlik Raporu yayınlayarak sektörde bu şekilde bir rapor hazırlayan ilk firma olarak yerini almıştır.
Netlog Lojistik A.Ş.
2003 yılında hizmete giren Netlog Lojistik A.Ş., tedarik zinciri yönetimi, depolama, taşımacılık, uluslararası taşımacılık gibi alanlarda hizmet vermektedir. Şirketin ana sektörleri ise kuru gıda, soğuk zincir, tekstil, otomotiv, kimya, ilaç, inşaat, teknolojidir.
Yeşil lojistik kapsamındaki uygulamaları şunlardır:
-2011 yılında, Geri Dönüşüm Uygulamaları ve Alternatif Taşıma Uygulamaları gibi bölümlerden oluşan Sürdürülebilirlik Raporu yayınlamıştır.
-ATU operasyonları kullanılarak 26 milyon 391 bin 221 kg karbondioksit gazının doğaya yayılması engellenmiştir.
-2010 yılında kullanılan kağıtların %40’ı çift taraflı kullanım sağlanarak ve atık kağıt olarak geri dönüşümünün sağlanması için firmalara verilerek tasarruf sağlanmıştır.
Yılda yaklaşık 10.350 kg kağıdın geri dönüşümü ile 130 adet kesilmesi ve böylelikle 800 metrekarelik orman alanının heba edilmesi engellenmektedir.
-2010 yılında atık pillerin ve akü geri dönüşüm politikası sayesinde 26.000 ton toprağın ve 2 milyar 600 milyon litre suyun kirlenmesi engellenmiştir.
-Yapılan elektrik tasarrufu ile 2010 yılında kişi başına düşen elektrik miktarı %12 azalmıştır.
-Tır parkının %70’e yakın kısmı, Euro 5 araçlarla değiştirilmiş ve salınan gaz miktarı azaltılmıştır
GELECEKTE YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALARI
Gelecekte öncelikle yeşil lojistik, üretim kısmından başlanarak uygulamaya geçecektir.Çünkü üretilen maddelerinde en başta geri dönüşüme uygun, çevreye duyarlı olması ciddi anlamda bu uygulamaya katkı sağlayacaktır. Araçlar şu anda verdiğimiz örneklerde her ne kadar fosil yakıtta en düşük emisyon değerli araçlara dönüştürülmüş olsa da belli bir zamandan sonrasında tamamen elektrikli araçların kullanımı söz konusu olabilir.İntermodal ve multimodal taşımaların karbon salımını azaltması çok önemli boyuttadır ve gün geçtikçe bu taşıma modları daha sık kullanılmaya başlanacaktır.Tüm bunların yanı sıra çalışanlara da verilicek olan yeşil lojistik eğitimleri,insanların bilinçlendirilmesi de çok önemli bir husustur.Kısacası gerekli eğitimler verilirse,bilinçli tüketim ve üretim yapılırsa dünyaya verdiğimiz zarar daha da azalacaktır.
Lojistik Bilgi Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi
KAYNAKÇA
3 Yorumlar
Firmaların lojistikte ölçek ekonomisini kullanmalarındaki başarılarını da atlamayalım. Bir sonraki yazında bundan da bahsetmeni isterim. Sevgiler.
Gürkan bey bu gençlerin ellerinden tutup yollarına ışık tutarsak harika şeylere tanıklık etmiş olacağız.
Sayın Gürkan Bey öncelikle yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.Bir sonraki araştırmamın konusu sizin öneriniz doğrultusunda bunun üzerine olucaktır.Sevgi ve saygılarımla